İçeriğe geç
Etkinlik Paylaş / Ana Sayfa / Lise / Fizik / Elektriksel Alan, Elektriksel Potansiyel Enerji Çözümlü Sorular – PDF – 11. sınıf

Elektriksel Alan, Elektriksel Potansiyel Enerji Çözümlü Sorular – PDF – 11. sınıf

    Elektriksel Alan, Elektriksel Potansiyel ve Elektriksel Potansiyel Enerji ile ilgili Çözümlü Sorular ve konu anlatımı PDF dokümanı olarak 11. sınıf öğrencileri için hazırlanmış ve aşağıda indirme linki paylaşılmıştır. Bu pdf dokümanı içerisinde ;

    • Elektriksel Alan
    • Elektriksel Potansiyel
    • Elektriksel Potansiyel Enerji
    • İki Nokta Arasında Potansiyel Fark
    • Yüklü iletken kürenin Elektriksel Alanı ve Elektriksel Potansiyeli
    • Elektrik Alanı, Potansiyel, Gerilim

    konuları ile ilgili konu anlatımı ve soru çözümleri yer almaktadır.

     

    indir

    Bu konuyu çalışırken konu anlatım videosu da işinize yarayabilir.

    44 sayfalık bu doküman içerisinden bir kaç paragraf aşağıya paylaşıyorum..

    ELEKTRİKSEL ALAN

    Elektrik yüklü iki cismin birbirine kuvvet uyguladığını ve cisimler arasındaki uzaklık arttırıldığında elektriksel kuvvetin şiddetinin azaldığını biliyoruz. Belli bir mesafeden sonra elektrik yüklerinin etkisi yok denilecek kadar az olur. Bir elektrik yükünün etki alanı içerisinde kalan bölgeye elektrik alan şiddeti denir.
    Elektrik alan şiddeti vektöre! bir niceliktir. E ile gösterilir. Bir elektrik yükü­nün herhangi bir noktadaki elektrik alan şiddeti, o noktadaki (+ 1) birimlik yü­ke etki eden elektriksel kuvvete karşılık gelir.

     

    Bileşke elektrik alan

    Çok sayıda elektrik yükünün bir noktada oluşturduğu elektrik alan şiddeti bu yüklerin o noktada oluşturduğu elektrik alan şiddetlerinin bileşkesidir. -q1 ile +q2 yükünün P noktasında meydana getirdiği elektrik alan şiddetle­ri Şekil.2. deki gibidir.

     

    ELEKTRİK ALAN KUVVET ÇİZGİLERİ

    Pozitif yükün oluşturduğu elektrik alan şiddeti o yükün merkezinden dışarıya doğru, negatif yükün oluşturduğu elektrik alan şiddeti o yükün merkezine doğru olur.

    Şekil.3.  +q ve -2q yüklerinin elektrik alan kuvvet çizgileri
    Elektrik alan kuvvet çizgileri yük miktarı ile doğru orantılıdır. +q yükünün elektrik alan kuvvet çizgilerinin sayısı n tane ise, +2q yükünün elektrik alan çizgilerinin sayısı 2n tane olur.

    Elektrik alan kuvvet çizgileri pozitif yükten çıkar ve negatif yükte son bulur. Pozitif yüklü noktasal iki cisim birbirlerine yaklaştırılırsa elektrik alan çizgile­rinin doğrusallığı bozulur ve Şekil.4.(a) daki görünümü alır. Biri pozitif diğeri negatif yüklü noktasal iki cisim birbirlerine yaklaştırılırsa elektrik alan çizgile­ri Şekil.4.(b) deki görünümü alır.

    Yük miktarları farklı negatif yüklü iki noktasal cisim birbirlerine yaklaştırıldı­ğında elektrik alan kuvvet çizgileri Şekil.5.{a) daki gibi olur. Pozitif yüklü bir levha ile negatif yüklü noktasal bir parçacığın meydana getirdiği elektrik alan kuvvet çizgileri Şekil.5.{b) deki gibi olur.

     

    YÜKLÜ İKİ DÜZLEM LEVHA ARASINDAKİ ELEKTRİK ALAN ŞİDDETİ

    Birbirlerine paralel olarak yerleştirilen iki iletken levha zıt elektrikle yükle­nirse pozitif levhadan negatif levhaya doğru elektrik alan meydana gelir. Levhalar birbirlerine yeterince yaklaştırılırsa düzgün bir elektrik alan oluşur ve elektrik alan çizgileri birbirine paralel olur.

    Şekil.7.Elektrik alan içerisindeki yüke etki eden kuvvet.
    Elektrik alan içerisine konulan elektrik yüklü bir parçacığa elektriksel kuv­vet etki eder. Alan içerisindeki pozitif yüklü parçacığa etki eden elektriksel kuvvet elektrik alan ile aynı yönde, negatif yüklü parçacığa etki eden kuv­vet elektrik alana zıt yönde olur.

     

    Yüklü bir parçacığın, elektrik alanı içerisindeki hareketi

    Elektrik alan içerisindeki pozitif yüklü bir parçacık Şekil.8. deki gibi (1) yö­nünde hareket ettirilirse elektriksel kuvvetlere karşı, (3) yönünde hareket ettirilirse elektriksel kuvvetler bir iş yapmış olur. Cisim (2) ya da (4) yönün­de hareket ettirilirse bir iş yapılmamış olur.

    devamı ve görseller için yukarıdaki indir butonundan pdf dokümanını indirebilirler..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir