İçeriğe geç
Etkinlik Paylaş / Ana Sayfa / Lise / Fizik / Ohm Yasası Çözümlü Sorular – PDF – 10. Sınıf

Ohm Yasası Çözümlü Sorular – PDF – 10. Sınıf

    10. Sınıf Elektrik ve Manyetizma Ünitesinde yer alan Ohm Yasası konusu ile ilgili hazırlanmış, tamamı çözümlü sorulardan ve konu anlatımlarından oluşan pdf dosyasıdır. Bu pdf dosyası içerisinde aşağıdaki konular yer almaktadır.

    • Elektrik Yükleri ve Elektrik Akımı
    • Dirençler, Dirençlerin Bağlanması
    • Elektrik Devre Elemanları ve Elektrik Devreleri
    • Ohm Yasası (Kanunu)
    • Dirençlerin Seri Bağlanması ve Paralel Bağlanması
    • Üreteçlerin Seri Bağlanması ve Paralel Bağlanması
    • Elektriksel Güç ve Elektriksel Enerji
    • Lambaların Parlaklığı

    konuları ile ilgili konu anlatımları ve soru çözümleri yer almaktadır. Uzaktan eğitim sürecinde öğrenciler için yardım olur diye paylaştığımız bu tamamı çözümlü sorulardan oluşan bu pdf dosyayı indirmek için aşağıdaki indir butonuna tıklayınız.

    indir

    Bu doküman içerisindeki konu anlatımlarından ufak bir özeti aşağıda paylaşıyorum..

    Elektrik yüklerinin bir iletken içerisinden akması ile elektrik akımı oluşur. Fark­lı cins elektrikle yüklü iki metal küre iletken bir telle birleştirildiğinde elektron akışı meydana gelir. Elektron akışının nedeni kürelerin potansiyellerinin fark­lı olmasıdır. Kürelerin potansiyelleri eşitlendiğinde elektron akışı sona erer. Akımın sürekli olması için telin uçları arasındaki potansiyel farkının sürekliliği sağlanmalıdır. Bu amaçla pil, akümülatör, dinamo gibi araçlar kullanılır. Bu araçlara üreteç denir.

    Bir iletkenin iki ucu arasına üreteç bağlayıp potansiyel farkı uyguladığımızda bu iletkenin içerisinde elektrik alan meydana gelir. İletkenin içerisindeki ser­best elektronlar elektrik alana zıt yönde, pozitif yükler ise elektrik alan ile ay­nı yönde hareket ederler. Pozitif yüklerin hareket yönü, elektrik akımının yö­nü olarak kabul edilir. Elektrik akımının yönü ile elektronların hareket yönü zıt­tır.

    Bir üretecin pozitif kutbu potansiyelin en yüksek olduğu, negatif kutbu ise po­tansiyelin en düşük olduğu yerdir.
    Elektrik akımının yönü potansiyeli yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere doğru olur.

    İletkenin içerisindeki negatif yükler elektrik alana zıt yönde, pozitif yükler ise elektrik alan ile aynı yönde hareket eder.

    İletkenin kesitinden birim zamanda ge­çen toplam yük miktarı, elektrik alan yönünde geçen pozitif yük miktarı ile elektrik alana zıt yönde geçen negatif yük miktarının toplamı kadar olur.

    Akım şiddeti ampermetre ile ölçülür. Ampermetre devreye seri bağlanır. Bir ampermetrenin iç direnci oldukça küçük olmalıdır.

    Akım şiddeti ampermetre ile ölçülür. Ampermetre devreye seri bağlandığı için iç direnci oldukça küçük olur. Elektrik devrelerinde ampermetrenin iç di­renci ihmal edilir.

    Bir elektrik devresinde herhangi bir devre elemanının uçları arasındaki po­tansiyel farkını ölçmek için bu devre elemanının iki ucu arasına voltmetre bağlanır.

    Bir iletkenin direnci ohm kanunundan yararlanarak bulunabilir. Direnci ölçü­lecek olan iletken, bir üretecin uçları arasına bağlanır. Dirençten geçen akım şiddeti ampermetre yardımıyla, direncin uçları arasındaki potansiyel farkı da voltmetre yardımıyla ölçülür. Potansiyel farkının akım şiddetine oranı iletke­nin direncini verir.

    Potansiyel farkı voltmetre ile ölçülür. Voltmetre devreye paralel bağlanır. Bir volt­metrenin direnci, paralel bağlandığı devre elemanına göre oldukça büyük olmalıdır.

    Konu Özetinin tamamı için dosyayı yukarıdaki indir butonuna basarak indirmelisiniz.

    “Ohm Yasası Çözümlü Sorular – PDF – 10. Sınıf” hakkında 2 yorum

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir