İçeriğe geç
Etkinlik Paylaş / Ana Sayfa / Belirli Gün ve Haftalar / İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü

    İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü ile ilgili şiir, anlam ve önemi, kompozisyonlar için sayfanın altındaki indir butonuna tıklayınız. Kısa bir anlatım olarak istiklal marşının tarihini aşağıya özetliyoruz. Ayrıntısı için dosyayı indirmelisiniz.

    İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşıdır. Sözleri Mehmet Akif Ersoy’un bestesi Osman Zeki Üngör’ündür. 12 Mart 1921’de TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin, Milli Marşı olarak kabul edildi. İstiklal Harbi’nin en heyecanlı günlerinde toplumu bir araya getirici ve ortak duygularını canlandırıcı bir milli marş gereksinimini gidermek amacıyla Maarif Vekaleti, 1921’de bir güfte yarışması düzenledi. Bu yarışmaya 724 şiir katıldı. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine Kahraman Ordumuza adadığı şiirini yarışmaya soktu. TBMM’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda Mehmet Akif’in şiiri milli marş olarak kabul edildi.
    Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı.1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930’da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu.
    Marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini İhsan Servet Künçer yaptı. Şiir 9 dörtlük ve 1 beşlikten oluşur. İlk iki dörtlük İstiklal Marşı’nın güftesi olarak söylenir.

    indir

    İstiklâl Marşı Nefes Yerleri Uzatmalar ve Vuruşları, istiklal marşı 2 kıta nefes yerleri için tıklayınız. İstiklâl Marşı Nefes Yerleri Uzatmalar ve Vuruşlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir