İçeriğe geç
Etkinlik Paylaş / Ana Sayfa / Belirli Gün ve Haftalar / Engelliler Haftası Etkinlikleri

Engelliler Haftası Etkinlikleri

    Engelliler Haftası Etkinlikleri

    Engelliler Haftası Ne Zaman Kutlanır – Engel Türleri nelerdir?

    Dosyanın word sürümünü indir

    Doğuştan veya sonradan kazalar sonucu bir veya daha fazla organını kaybeden insana “engelli” denir. Engelliler genellikle, ihtiyaçlarını bir başkası olmadan tek başlarına karşılayamazlar. Engellilik çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bunlar genel olarak doğuştan engellilik ve sonradan kazalar sonucu oluşan engellilik olmak üzere iki guruba ayrılabilir.

    1. Doğuştan Engellilikler:

    a-) Akraba Evliliği: Doğuştan engelliliklerin önemli bir bölümü akraba evliliklerinden ortaya çıkar. Yakın akrabaların teyze, hala, amca, dayı çocuklarının evliliği sonunda çok sayıda kör, sağır, dilsiz ve geri zekalı çocuk doğmaktadır. Ankara ilinde yapılan bir araştırma sonucunda 100 sakat çocuktan 30’unun yakın akraba evliliğinden doğan çocuklar olduğu görülmüştür.

    b-)  Gebelik öncesi tedbirsizlikler:
    Bebek bekleyen annelerin sık sık röntgen filmi çektirmesi, doktora gitmeden ilaç alması çok sık sigara ve alkollü içki içmesi doğan çocuğun sakat olmasına neden olur.

    1. Sonradan Oluşan Engellilikler:

    a-) Aşıların zamanında yapılmaması: Doğumdan sonraki ilk yılda verem, çocuk felci aşılarının zamanında yaptırılması gerekir. Aşılar zamanında yaptırılmazsa türlü sakatlıklar ortaya çıkar. Trahom, çocuk felci, romatizma, kalp ve damar hastalıklarının koruyucu, iyileştirici ilaç ve aşıları vardır. Bu aşı ve ilaçların doktor denetiminde verilmesine özen gösterilmelidir.

    b-) Kazalar: İş kazaları, tarım kazaları, trafik kazaları, yangınlar, ateşli silahlar belli başlı sakatlık nedenleridir. Trafik kurallarına uyulmama sonucu her yıl ülkemizde çok sayıda trafik kazaları oluyor. Bu kazalarda çok sayıda yurttaşımız ölüyor. Yukarda sayılan her tür kazadan korunmak, ve sakat kalmamak için dikkatli olalım. Kurallara uyalım. Uymayanları uyaralım.

    Sakatların iyileştirilmesi: Sakatlık yapan hastalık ve kazalardan sonra hemen önlem alınmalıdır. Özellikle trafik kazalarında ilk yardım çok önemlidir. Kazalardaki ölümlerin yarıdan çoğu ilk yarım saat içinde olur. Kaza sonrası hiç zaman geçirmeden yaralıyı en yakın hastaneye ya da doktora ulaştırmalıdır. Hastanelerde Acil Yardım Servisleri vardır. Bu bölümde günün her saatinde doktor bulunur. Kazaya uğrayanlara ilk tedavileri burada yapılır.

    Sakatların Eğitimi: Sakatların eğitimi denilince daha çok özürlü (sakat) çocuklar akla gelir. Yurdumuzda; görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel, ruhsal dengesi bozuk 4.500.000 yurttaşımız var. Bu sayının 1.400.000 kadarı çocuktur. Sakat çocuklarımızdan; görmeyenler için 7, işitmeyenler için 21, ortopedik özürlüler için l okul açılmıştır. Zihinsel ve ruhsal özürlüler ise belirli okullarda özel dershanelerde öğrenim görmektedir.

    10-16 Mayıs arası Engelliler Haftasıdır. Engellilik insanlığın ortak sorunu olduğundan, Engelliler Haftası yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanır. Hafta boyunca engellilerin sorunları, topluma kazandırılmaları konularında yayınlar, toplantılar ve seminerler düzenlenir. Engellilere yardımcı olma bilinci aşılanmaya çalışılır. Engelli durumuna düşmemek için iş güvenliği önlemleri anlatılır.

    Engelliler de yaşamlarını sürdürmek için çalışmak ve gelir sağlamak zorundadırlar. Çünkü çalışmak yaşamı güzelleştirir, insanı mutlu eder, huzur verir. Engellilere acımak, onlara bakarak duygulanmak soruna çözüm getirmez. Engellilerin de yapabileceği işler vardır. Onlara yardımcı olmak adına  çalışabilecekleri alanlarda iş vermek gerekir. Toplumun her alanında engellilere saygı göstermek, onları da toplumun bir ferdi olarak kabul edip dışlamamak gerekir. Yasalarımız her yüz işçi çalıştıran işyerinin iki sakat işçi çalıştırması zorunluluğunu getirmiştir. Bütün ülkelerde olduğu gibi yurdumuzda da engelliler korunur. Örneğin ülkemizde çalışan engelliler, gelir vergisini indirimli olarak öderler. Hareketlerini kolaylaştırmak için yurt dışından getirilen araç ve gereçlere gümrük vergisi ödemezler. Çalışan engelliler isterlerse erken emekli olabilirler. Belli toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanırlar. Dolayısıyla onlara yardımcı olmalı, okulda, sokakta gördüğümüz engellilerle alay edilmemelidir. Hiç bir engelliliğin bilerek ve isteyerek olmadığını unutmayalım. Engellilere yolda, geçitlerde, taşıt araçlarında yardımcı olalım. Onları üzmemeye, kırmamaya özen gösterelim. Her normal insanın bir engelli adayı olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmayalım.

    BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULU’NUN 9 ARALIK 1975’DEKİ TOPLANTISINDA KABUL EDİLEN 3447 SAYILI SAKAT KİŞİLERİN HAKLARI BEYANNAMESİ
    Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Üye ülkelerin vaatlerine uyarak, Birleşmiş Milletler Beyannamesi hükümleri altında gerekli işbirliği tedbirlerini almak için ve sakat kişilerin hayat standartlarını yükseltmek amacıyla;

    İnsan hak ve özgürlüklerinde, Evrensel Beyanname ilan edilen barış esasları çerçevesinde kişinin insan haysiyetine ve sosyal adalete inancını tekrar ederek;

    İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde, İnsan Hakları Uluslar arası Antlaşmasında, Çocuk Hakları Beyannamesinde, Akıl Hakları bildirisinde olduğu gibi Uluslar arası Çalışma Teşkilatı ((ILO), Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) ve diğer organizasyonların yönetmeliklerinde, tavsiye ve tekliflerinde belirtilen prensipleri hatırlayarak;

    Keza Ekonomik ve Sosyal Konseyin 6 Mayıs 1975’teki “Sakatlığın önlenmesi ve Engellilerin Rehabilitasyonu” ile ilgili kararını hatırlayarak;
    Sosyal Kalkınma ve Gelişme Beyannamesinde belirtilen, fiziksel ve zihinsel bozuklukları olan kişilerin bakım ve rehabilitasyonunu güvence altına alan ve hakların korunması lüzum belirtilen hususlara önemle işaret ederek;

    Fiziksel ve zihinsel sakatlıkların önlenmesi, sakat kişilerin çeşitli faaliyet alanlarındaki yeteneklerini geliştirmelerine yardım edilmesi ve normal hayattaki beraberliklerinin geliştirilmesi gereğini daima hatırda tutarak;
    Ve belirli ülkelerin kalkınma çabaları içinde bu konuda çok sınırlı çalışmalarla katkıda bulunabileceklerini bilerek Sakat kişilerin hakları beyannamesini ilan etmekte ve aşağıda belirtilen bu hakların korunması için hem ulusal hem de uluslar arası tedbirlerin alınmasını istemektedir.

    1- “Sakat Kişi” normal bir ferdi, kişisel veya sosyal yaşayışında kendi kendine yapması gereken işleri bedensel veya zihinsel kabiliyetlerinde, kalıtımsal veya sonradan meydana gelen herhangi bir noksanlık sonucu yapamayan kişidir.
    2- Sakat kişiler bu beyannamede belirtilen haklardan tam olarak yararlanacaklardır. Bu haklar, sakat kişinin veya ailesinin sahip olduğu ırk, renk, cinsiyet, lisan, din, siyasal ve diğer fikirler, milliyet veya sosyal orijin, servet ve doğum gibi konularda hiçbir ayrıcalık gözetilmeden dünyadaki bütün sakat kişilere tanınmıştır.
    3- Sakat kişinin insan haysiyetine saygı gösterilmesi onun en doğal hakkıdır. Fakat kişilerin, sakatlık veya noksanlıklarının sebebi ne olursa olsun sahip oldukları düzgün yaşama şartlarına mümkün olduğu kadar normal ölçüde ve çok sahip olmak haklarıdır.
    4- Sakat kişiler de, diğer insanların sahip oldukları medeni ve siyasi haklara sahiptirler. Akıl Hastalarının Hakları Beyannamesinin 7. maddesinde bu hakların sınırlandırılması ya da kaldırılması ile ilgili hükümler belirtilmiştir.
    5- Sakat kişilerin mümkün olduğu kadar kendilerine güvenmelerini sağlayacak tedbirler alınmalıdır.
    6- Sakat kişiler tıbbi, psikolojik ve fonksiyonel tedavi haklarına sahiptirler. Protez ve ortopedik uygulamalar, tıbbi ve sosyal rehabilitasyon çalışmaları, eğitim, mesleki eğitim, staj ve rehabilitasyon, yardım, istişare, plasman hizmetleri, sakat kişinin kabiliyet ve maharetlerini en yüksek düzeye çıkaracak ve onların sosyal beraberliğini hızlandıracak diğer bütün faaliyetler bu maddenin kapsamına girmektedir.
    7- Sakat kişiler ekonomik ve sosyal güvenlik, düzgün hayat standardı haklarına sahiptirler.
    8- Sakat kişilerin özel ihtiyaçları, ekonomik ve sosyal planlamanın her safhasında nazarı dikkate alınmalıdır.
    9- Sakat kişiler aileleriyle veya yakınlarıyla birlikte yaşama ve her türlü sosyal, yaratıcı ve eğlendirici faaliyete katılma haklarına sahiptirler. Hiçbir sakat kişi ikamet ettiği çevre nedeniyle, durumu veya gelişmesi için gerekli isteklerinde ayrıcalığa tabi tutulamaz.
    Eğer bir sakatın muhakkak özel bir müessesede veya çevrede kalması gerekiyorsa o zaman bu çevrenin, kendi normal yaşıtlarının kaldığı ve yaşadığı çevreye mümkün olduğu kadar yakın olması gereklidir.
    10- Sakat kişiler her türlü istismara, ayrılma, kötüye kullanılabilir ve haysiyet kırıcı yasa ve muamelelere karşı korunmalıdır.
    11- Sakat kişiler, şahıslarının ve mallarının korunması elzem olduğu hallerde, yeterli yasal yardımı sağlamaya muktedir olabilmelidirler. Eğer adli durum kendi gelişirse o zaman bu kişinin beden veya zeka durumu tümüyle dikkate alınmalıdır.
    12- Sakat kişiler, haklarıyla ilgili her hususta kendilerine ait kuruluşlarla her zaman istişarede bulunabilmelidirler.
    13- Bu beyannamede yazılı olan haklar, mümkün olan her türlü uygun vasıtayla sakat kişilere ve ailelerine tam olarak duyurulmalıdır.

    *ENGELLİLER HAFTASI KONUŞMA METNİ*

    SEVGİLİ ARKADAŞLAR!
    10 ile 16 Mayıs günleri arası Engelliler Haftası’dır. Bu hafta boyunca Engellilerin sorunları tartışılır. Sakatlığa sebep olan etkenler açıklanır ve bu sebeplerin ortadan kalkması için çareler araştırılır. Engellilerin eğitilebilmeleri ve iş sahibi olabilmeleri için gerekli şartlar oluşturulmaya çalışılır.

    Sakatla Haftası boyunca, her gün ayrı bir sakatlık konusu işlenir. 10 Mayıs günü Engelliler Haftası’nın açılışı yapılır.

    11 Mayıs görmeyenler günü,
    12 Mayıs işitme ve konuşma engellileri günü,
    13 Mayıs ortopedik özürlüler günü,
    14 Mayıs zekâ ve ruhsal özürlüler günü,
    15 Mayıs güçsüz yaşlılar ve korunmaya muhtaç çocuklar günü olarak değerlendirilir.
    16 Mayıs günü ise Engelliler haftasının genel değerlendirmesi yapılır.

    Akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlikler, aşıların zamanında yapılmaması ve kazalar sakatlığın en önemli sebepleridir. Engellilerinde hayatlarını sürdürebilmek için çalışmaları ve gelir sağlamaları gerekir. Engellilere acıyarak ya da onlara bakıp duygulanarak sorunlarını çözemeyiz. Onların da yapabileceği işler vardır. Engellilerin iş sahibi olmalarına yardımcı olmak zorundayız. Kanunlarımız işlerinde çalışan her 100 işçiden 2 sinin sakat işçi olmasını zorunlu kılmıştır.

    Gördüğümüz Engellilerle alay etmeyelim ve gülmeyelim. Bir gün bizim de sakat kalabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan onlara yardımcı olalım.

    Hepinize kazasız ve sağlıklı günler, mutlu bir ömür diliyorum!

    *ENGELLİLER HAFTASI GÜZEL SÖZLER*

    * Özürlü vatandaşlar, sadakaya muhtaç olmadan yaşamalı.
    * Sakatlık bir kusur değildir.
    * Sakatlar yardıma değil, şefkate muhtaçtır.
    * Sakatlara saygı, onlara yaşama sevinci verir.

    *ENGELLİLER HAFTASI ŞİİRLERİ*

    KÖR İLE KÖTÜRÜM

    — Bak arkadaş, ne ben sağlam
    Bir adamım…
    — Ne ben tamam
    Bir insanım.
    — Ben kötürüm,
    — Ben de körüm;
    Hem anadan doğma körüm,
    Ben düşündüm ki ikimiz
    Tam bir insan olmak için
    Her şeye malikiz:
    Senin kuvvetli bacakların var.
    Benim gözlerim de bakar.
    Ben senin gözün olurum.
    Gecen, gündüzün olurum.
    — Ben de sana bacak, ayak
    —Öyleyse hiç düşünme, kalk!
    Senin için
    Ben bakarım ve görürüm
    — Ben de seni istediğin
    Yere alır, götürürüm.
    Böyle işte;
    İki mihnet birleşince
    Bir teselli hasıl olur,
    Mihnetliler de kurtulur.

    Tevfik FİKRET

    HAYAT HERKESE GÜZEL

    Gücünüz yerindeyse,
    Sağlıklıysa başınız,
    Bir sakat görürseniz,
    Sevgiyle yaklaşınız.

    İnan kimse istemez,
    Eksik olsun bir yeri.
    Sağlamsan yavrum şükret,
    Değerlendir günleri.

    Özürlü kardeşlerim,
    Asla üzülmeyiniz.
    Hayat herkese güzel,
    Bizlerse sizinleyiz.

    Mehmet ŞAHİN

    GENÇ YAŞIMDA FELEK VURDU BAŞIMA

    Genç yaşımda felek vurdu başıma
    Aldırdım elimden iki gözümü
    Yeni değmiş idim yedi yaşıma
    Kayıbettim baharımı yazımı

    Bağlandım köşede kaldım bir zaman
    Nice kimselere dedim eleman
    On onbeş yaşıma girince hemen
    Yavaş yavaş düzen ettim sazımı

    Üç yüz on’da gelmiş idim cihana
    Dünyaya bakmadan ben kana kana
    Kader böyle imiş çiçek bahane
    Levh-i kalem karar yazmış yazımı

    Aşık Veysel Şatıroğlu

    BİZLER ÖZÜRLÜYÜZ

    Kimimiz işitmez, kimimiz görmez
    Bizler özürlüyüz, kusurlu değil.
    Korkmayın bunlardan hiç kimse ölmez
    Bizler özürlüyüz kusurlu değil.

    Bak gözüm görmezde resim yaparım,
    Ben de bu yolları hep adımlarım
    Bende bir bireyim her yerde varım
    Bizler özürlüyüz, kusurlu değil.

    Bak onun kulağı duymuyor, neyler
    Hepsi nota bilir, şarkılar söyler
    Bize acımasın ağalar beyler
    Bizler özürlüyüz kusurlu değil.

    Bak burada kolu yok, bacağı sakat
    Değnekle geziyor buluyor takat
    Yaşamımız zordur, biliriz fakat
    Bizler özürlüyüz kusurlu değil.

    Bize imkân verin budur son sözüm
    Görün bak ne yapar o zaman özüm
    Ürettikçe görür gönülden gözüm
    Bizler özürlüyüz kusurlu değil.

    Nice insan var ki gönülden görür
    Yürekten işitir, yürekten yürür
    COŞARİ yürekten konuşur durur,
    Bizler özürlüyüz, onlarsa değil.

    İbrahim Coşar

    NE MUTLU BANA ÖZÜRLÜYÜM!

    Ne mutlu bana özürlüyüm,
    Hayata umutla, azimle bakıyorum.

    Ne mutlu bana özürlüyüm,
    Yapacaklarım sınırlı ama ufkum geniş.

    Ne mutlu bana özürlüyüm,
    Bir hedefim var ve o hedef için yaşıyorum.

    Ne mutlu bana özürlüyüm,
    İstediğim her işi yapabiliyorum.
    X
    Ne mutlu bana özürlüyüm,
    Üzülmeden yaşıyorum.
    Kim bilir belki de buna mecburum.

    Ne mutlu bana özürlüyüm
    Düşünmüyorum artık beni dışlarlar diye.

    Ne mutlu bana özürlüyüm,
    Yardım almadan yaşıyorum

    VOLKAN DİLMAÇ
    1997

    SEN ÖZÜRLÜ OLSAYDIN

    Kader sana ansızın indirseydi tokadı
    Ömrünün baharında sararıp ta solsaydın
    Bir anda uçup gitse dizlerinin takatı
    Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın

    Tanrım sana bu güzel elleri vermeseydi
    Masmavi gökyüzünü gözlerin görmeseydi
    Dünyada olanlara aklın hiç ermeseydi
    Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın

    Candan sevdiğin biri bu hale düşse idi
    Belki sana bir ibret belki bir hisse idi
    Felek sana müebbet bir ceza kesse idi
    Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın

    Kutsaldır özürlüye vereceğin her emek
    Ona nasılsın deyip yüzüne gülümsemek
    İnsana yakışır mı ondan bana ne demek
    Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın

    Neden hor görüyorsun tanrı verdiği canı
    Belki onunda vardır senden üstün bir yanı
    Asla dilemem ama Allah korusun hani
    Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın

    Gelin bu insanlara artık sahip çıkalım
    Çevresine örülmüş duvarları yıkalım
    Vicdanına danışıp bir hesap yap bakalım
    Böyle mi düşünürdün sen özürlü olsaydın

    İbrahim Yavuz

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    MEB logo