İçeriğe geç
Etkinlik Paylaş / Ana Sayfa / Lise / Fizik / Sığaçlar (Kondansatörler) Çözümlü Sorular – PDF – 11. Sınıf

Sığaçlar (Kondansatörler) Çözümlü Sorular – PDF – 11. Sınıf

    11. Sınıf Fizik dersi ile ilgili Sığaçlar (Kondansatörler) Çözümlü Sorular, PDF dokümanı olarak aşağıda paylaşılmıştır.  Bu pdf dosyası içeriği;

    • Yüklü iletken kürenin sığası
    • Dielektrik Madde
    • Kondansatörler Konu Anlatımı
    • Kondansatörlerin Seri Bağlanması
    • Kondansatörlerin Paralel Bağlanması
    • Ortak Potansiyel

    konuları ile ilgili Konu Anlatımı ve Soru Çözümleri yer almaktadır..

    indir

    Bu konuyu canlı derste anlatmak için hazırladığımız sunuyu kullanabilirsiniz.

    Bu pdf içeriğinde yer alan konulardan bir ön izleme aşağıya paylaşıyorum..

    KONDANSATÖRLER

    Kondansatörler, aralarında yalıtkan bir ortamın bulunduğu iki iletken levha­dan meydana gelir. Kondansatörün iletken levhalarına armatür, armatürler arasında kalan yalıtkan ortama da dielektrik madde denir.

    Kondansatörler elektrik yükü depo etmeye yarayan araçlardır. Bir kondan­satörün armütürleri üretecin kutuplarına bağlanırsa armatürler elektrikle yüklenir. Üretecin pozitif kutbuna bağlı olan armatür (+), negatif kutbuna bağlı olan armatür (-) yüklenir. Armatürlerin yük miktarları eşit olur. Bir kon­dansatörün yük miktarı, armatürlerden bir tanesinin yük miktarı kadar olur. Kondansatörler elektrik yükünü depo ettikleri için her kondansatörün bir sı­ğası vardır. Kondansatörün sığası aşağıdaki bağıntı yardımıyla bulunur.

    Bağıntıdaki (A) niceliği armatürlerin karşılaşan yüzeylerinin bir tanesinin bü­yüklüğünü, {d) niceliği armatürler arasındaki uzaklığı, {E} niceliği ise arma­
    türler arasındaki ortamın dielektrik geçirgenliğini belirtmektedir.

    Kondansatörler, armatürleri arasındaki yalıtkan maddeye göre isim alırlar. Çizelge 1 de bazı yalıtkan maddelerin dielektrik geçirgenlikleri verilmiştir.

    Kondansatörlerin seri bağlanması

    Seri bağlı kondansatörlerin yük miktarları eşit olur. Bu aynı zamanda ürete­cin devreye sağladığı toplam yüke eşittir. Her bir kondansatörün yük mikta­rını ve devrenin toplam yükünü q olarak alacak olursak kondansatörlerin uç­ları arasındaki potansiyel farkları aşağıdaki gibi olur.

    Şekil 3.Seri bağlı kondansatörlerde yük miktarı ve potansiyel farkı
    Seri bağlı kondansatörlerin yük miktarları eşit olur. Kondansatörlerin uçları arasındaki potansiyel farkları sığaları ile ters orantılıdır. C ve 3C sığalı iki kondansatörün uçları arasındaki potansiyel farkı Şekil 3. deki gibi olur.

    Kondansatörlerin Paralel Bağlanması

    Üretecin devreye sağladığı toplam yük, kondansatörlerin yüklerinin toplamı· na eşit olur. Devrenin eşdeğer sığası Ceş olsun.

    Eşdeğer sığa yukarıdaki bağıntı yardımıyla bulunur. Kondansatörler paralel bağlandığında eşdeğer sığa artmaktadır.

    Sekil 5. Paralel bağlı kondansatörlerde yük miktarı ve potansiyel farkı
    Paralel bağlı kondansatörlerin uçları arasındaki potansiyel farkları eşit olur. Kondansatörlerin yük miktarları sığaları ile doğru orantılıdır. Paralel bağlı kondansatörlerin sığalarına göre yük miktarları ve potansiyel farkları Şekil.5 deki gibi olur,

    içeriğin tamamı için yukarıdaki indir butonundan pdf dosyasını indiriniz..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir