İçeriğe geç
Etkinlik Paylaş / Ana Sayfa / Lise / Fizik / Galileo Galileinin Gök Cisimlerinin Hareketleri ile ilgili Çalışmaları

Galileo Galileinin Gök Cisimlerinin Hareketleri ile ilgili Çalışmaları

    “b) Galileo Galilei nin gök cisimleri ve gök cisimlerinin hareketleri ile ilgili çalışmalarına yer verilir.” ifadesi ile 2018 Fizik Öğretim Programında yer bulan bu kazanımla ilgili yaptığım araştırmaları özetleyerek aşağıda paylaştım. Ezberlemeyin ama okumanızda fayda var.. belki bu sene AYT sınavında ÖSYM böyle bir soru sorar..
    Galileo GalileiGalileo Galilei        Galileo Galilei , İtalyan astronom, fizikçi, matematikçi, mühendis ve filozof. Rönesans’ta yaşanan bilimsel gelişmelere devrim niteliğinde katkılarda bulunan Galileo’ya, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır.

    •       Gözlemsel astronomi alanında Venüs’ün evrelerinin teleskopik kanıtını yapmış,

    •       Jüpiter’in en büyük dört uydusunu keşfetmiş

    •       Güneş lekelerinin analizini yapmıştır.

    •       Hans Lippershey’in 1608’de Hollanda’da patentlemeye çalıştığı teleskopun silik bir anlatımından yola çıkarak Galileo bir sonraki yıl 3x büyütmeli bir teleskop yapmıştır.

    •       Eylül 1610’dan itibaren Galileo, Venüs’ün tıpkı ay gibi evreleri olduğunu gördü.

    •       Ayın hilalindeki garip noktaların topografik işaretler olduğunu ve nedeninin ayın yüzeyindeki dağlar ve kraterler olduğunu anladı.

    •       Galileo Samanyolu’nu gözlemledi ve önceki gibi bulutsal olmadığını, birçok yıldızın bir arada olduğu için öyle gözüktüğünü buldu.

    Doğum15 Şubat 1564
    Pisa, İtalya
    Ölüm8 Ocak 1642
    Arcetri, İtalya

    İlgili aramalar: astronomi, astronomiye katkısı, ayt, bilim adamı, fiziğe katkısı, fizik, Galilei, Galileo, Galileo Galilei, ilk teleskopu kim yaptı, kimdir, ne yapmıştır, ösym, sınav sorusu, sınavda çıkabilecek, teleskop

    Fizik Programında yer alan diğer bilim insanlarının yaptığı çalışmaları görmek için yazının üzerindeki linke tıklayınız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir