İçeriğe geç
Etkinlik Paylaş / Ana Sayfa / Lise / Fizik / İbn-i Sina’nın Hareket Konusunda Yaptığı Çalışmalar

İbn-i Sina’nın Hareket Konusunda Yaptığı Çalışmalar

    “9.3.3.1.  İbn-i Sina’nın hareket konusunda yaptığı çalışmalar hakkında kısaca bilgi verilir.” ifadesi ile 2018 Fizik Programında yer alan bu kazanımla ilgili aşağıda size kısa bir özet çıkardım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Sınavda çıkabilir. Bu içerikte; ayt, bilim adamları, bilim insanları, bilime katkıları, Eylemsizlik yasası, fiziğe katkıları, fizik, hareket, İbn-i Sina, kimdir, newton, ösym, sınavda çıkabilecek, sınavda çıkabilecek fizikçiler, tyt, yks anahtar kelimeleri ile ilgili içeriklere ulaşacaksınız..
    ibni sina - hareketFelsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin muhtelif alanlarında seçkinleşmiş olan, İbn Sînâ (980-1037) matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları ve astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konularıyla ilgilenmiştir.

    Bir nesneye kuvvet uygulandıktan sonra, kuvvetin etkisi ortadan kalksa bile nesnenin hareketini sürdürmesinin nedeninin, kasri meyil (güdümlenmiş eğim), yani nesneye kazandırılan hareket etme isteği olduğunu sonucuna varmıştır. Üstelik İbn Sînâ bu isteğin sürekli olduğuna inanmaktadır; yani ona göre, ister öze âit olsun ister olmasın, bir defa kazanıldı mı artık kaybolmaz. Bu yaklaşımıyla sonradan Newton’da son biçimine kavuşan eylemsizlik ilkesi’ne yaklaştığı anlaşılan İbn Sînâ, aynı zamanda nesnenin özelliğine göre kazandığı güdümlenmiş eğimin de değişik olacağını belirtmiştir.

    980-1037

    Özbekistan – Buhara Şehri

    Fizik Programında yer alan diğer bilim insanlarının yaptığı çalışmaları görmek için yazının üzerindeki linke tıklayınız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir