İçeriğe geç
Etkinlik Paylaş / Ana Sayfa / Lise / Fizik / Farabi’nin Ses Dalgaları ile ilgili Yaptığı Çalışmalar

Farabi’nin Ses Dalgaları ile ilgili Yaptığı Çalışmalar

    “c) Farabi’nin ses dalgaları ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında kısaca bilgi verilir.” ifadesi ile 2018 Fizik Öğretim Programında 10. sınıf konuları arasında yer alan ses dalgaları konusu kazanımlarından biridir. bu kazanımla ilgili işinize yarayabilecek bir kaç bilgiyi aşağıya ekledim. Ezberlemeyin ama bir kaç kez okumanızı tavsiye ederim. Daha önce soru gelmedi ama programa 2018 yılında eklendiğini hatırlatmak isterim. Bu içerikte; ayt, bilim adamı, bilim insanları, farabi, Farabi kimdir, Farabinin ses dalgaları, fiziğe katkıları, hayatı, ösym, ses dalgaları, ses dalgalarını ilk kim açıklamış, ses nasıl oluşur, ses nasıl yayılır, sesi kim buldu, sınavda çıkabilecek, sınavda çıkabilecek fizikçiler, tyt, yks anahtar kelimeleri yer almaktadır.
    Fârâbî bu kitabında seslerin tabiatı, oluşumu, melodilerin nevileri, vezinler, çeşitli müzik aletleri gibi müzik ile ilgili bir çok konuyu izah ederek müziği bir ilim olarak ele almıştır. Eserinde yazar, sesin fizik ve psikoloji bilimleri yönünden açıklamasını  vermektedir.

    Eski müzik aletleri olan ud, Horasan tamburu, Bağdat tamburu, Mizmar ve Rubab’ın karakteristik özelliklerini vermekle birlikte Horasan tamburu ile Bağdat tamburunu özellikle araştırmış ve bu çalgıları karşılaştırmalı olarak açıklamıştır.

    Jules Rouanet, Arapların bu günkü icra ettikleri müziği Fârâbî zamanında icra edilen müzik olduğunu ve gözle görülür bir değişimin olmadığını açık olarak beyan eder. 25 Arapların bu günkü icra ettikleri müzik ses sistemi bakımından Fârâbî’nin Horasan tamburu üzerinde tespit ettiği 12 perdeli ses sistemidir.

    Aynı zamanda kullanılan makamlar da o dönemdeki makamlarla paralellik gösterir. Günümüzde Arap, Fars ve Türk toplumlarında kullanılan ana ses sistemi ve makamların Fârâbî dönemindeki ses sistemi ve makam kültürüyle benzerlik gösterdiği şüphesizdir.

    Fârâbî

    Doğum 870      Fârâb  –  Kazakistan
    Ölüm14 Aralık 950, Şam  –  Suriye
    MeslekYazar, Astronom, Filozof, Müzisyen
    Dönemİslam’ın Altın Çağı

    Fizik Programında yer alan diğer bilim insanlarının yaptığı çalışmaları görmek için yazının üzerindeki linke tıklayınız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir