Toplam 3 sonuçtan 1 ile 3 arasındakiler gösteriliyor.
  1. #1
    yazarcizer
    Guest

    Standart 8.Sınıf Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları [ METİN ]



    1) Aşağıdaki cümlelerde yer alan ad tamlamalarından hangisinin tamlananı zamirdir? A) Kendi çocuğunu sevmez mi insan?
    B) Geziden kimsenin haberi olmamış.
    C) Onun malı çok kıymetlidir,dokunmayın.
    D) Kalemlerin hiçbiri işe yaramaz,atalım gitsin.

    2) ”Vatanımı niçin severim?”sözü, senin aklına yüzlerce cevap getirmiyor mu? Vatanımı severim çünkü annem ve babam orada doğdu;çünkü annemin ağladığı ve babamın büyük anılarını saygı ile andığı bütün ölüler,onun kutsal toprağında gömülüdür.Çünkü doğduğum il,konuştuğum dil, beni aydınlatan kitaplar,kardeşim,arkadaşlarım… vatanımdan birer parçadır.Bu vatan sevgisini sen henüz bütünüyle duyamazsın.Bunu büyüdüğün zaman çok daha iyi anlayacaksın. Parçada, aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
    A) Vatanı sevmek için pek çok neden bulunduğuna
    B) Vatan toprağının kutsal olduğuna
    C) Çocukların,vatan sevgisini büyüklerinden daha iyi hissettiğine
    D) İlimizin,dilimizin,arkadaşlarımızın vatanımızdan birer parça olduğuna





    3) Sağ çıkıp günlük savaştan,
    Evin yolunu tutmuşum.
    Yemek yedim,çocuklarım uyudu.
    İniyor üstüme yavaştan
    Allah’ın beyaz bulutu,
    Kederlerimi unutmuşum.

    Behçet NECATİGİL
    Şiire göre,şair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Bir ailesinin olduğu
    B) Bir işte çalıştığı
    C) Üzüntülerini unuttuğu
    D) Geçim sıkıntısı çektiği





    4) Rahmetle anarım anacığımı.Böylelerini gördükçe:”Doktorluğun,mühendisliğin,avukatlığın,şo förlüğün,şu ya da bu mesleğin okulu var;adamlığın okulu yok ki!”derdi.

    Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yazarın annesini çok sevdiği
    B) Doktor ve mühendis olmanın çok zor olduğu
    C) Saygısız kişilerin insanları huzursuz ettiği
    D) Adam olmanın hiç de kolay bir iş olmadığı

    5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
    A) Gönül alıcı birsöz, yazı kışa çevirir.
    B) Kaplana binen için iniş yoktur.
    C) Gözü tok adam hiç bir zaman iflas etmez.
    D) Vaatler ülkesinde insan açlıkdan ölür.




    6) -Ne var söyle bakayım( ) diye çağırdı.
    -Sarışın Yörük( )
    -Efendim, babam size şu yoğurdu gönderdi,dedi.
    -Niçin?
    -Şey( )
    -Ben yoğurt filan ısmarlamadım.

    Yukarıdaki cümlede parantezle boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri gelmelidir?
    A) (!) , (,) , (?) B) (,) ,(,) ,(,)
    C) (,) ,( ,(…) D) (!) ,(.) ,(?)





    7) ”Her insan ,herkes karşısında her şeyden sorumludur.”cümlesindeki zamirle aynı türde olanı hangi cümlede kullanılmıştır?

    A) Sırrını açıklayan kimselerden uzak dur.
    B) Dil ile düğümlenen diş ile çözülmez.
    C) Her insan sırdaş olmaz.
    D) Sorumluluk duygusu olan kızmamalıdır.





    8) Hangi seçenekteki fiillerin tamamı birleşik zamanlıdır?

    A) Almalıydın,verecek miydin,bırakıvermiş
    B) Götürmedi,alacaktım,dinleyecekmiş
    C) Çalışır mıydı,gitmeyiveriyordu,düşünecektim
    D) Parçalamadık,çalışabildin mi,kazıyormuş





    9) I.Yalnız kimselere her zaman sahip çıkmalıyız.
    II.İş yerinde yalnız bir bilgisayar var.
    III.Dışarıda oyna,yalnız önce giysilerini değiştir.
    IV.Başarısızlıktan yalnız beni sorumlu tutamazsın!

    “Yalnız”sözcüğü, yukarıdaki cümlelerin hangilerinde edat görevinde kullanılmıştır?
    A) II.ve IV.
    B)
    II. Ve III.
    C) I.,II.ve III.
    D)
    I. Ve II





    10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır?

    A) Tilki, iki kez tuzağa düşmez.
    B) İnsan kendi kazdığı kuyuya düşer.
    C) Dikenler arasında güller yetişir.
    D) İyi pazarda çürük ürün satılmaz.

    Cevaplar :
    | 1)D | 2)C | 3)D | 4)D | 5)B |
    | 6)C | 7)A | 8)C | 9)A | 10)D |



  2. #2
    yazarcizer
    Guest

    Standart

    1) Aşağıdaki cümlelerde yer alan ad tamlamalarından hangisinin tamlananı zamirdir?
    A) Kendi çocuğunu sevmez mi insan?
    B) Geziden kimsenin haberi olmamış.
    C) Onun malı çok kıymetlidir,dokunmayın.
    D) Kalemlerin hiçbiri işe yaramaz,atalım gitsin.
    2) ”Vatanımı niçin severim?”sözü, senin aklına yüzlerce cevap getirmiyor mu?Vatanımı severim çünkü annem ve babam orada doğdu;çünkü annemin ağladığı ve babamın büyük anılarını saygı ile andığı bütün ölüler,onun kutsal toprağında gömülüdür.Çünkü doğduğum il,konuştuğum dil, beni aydınlatan kitaplar,kardeşim,arkadaşlarım… vatanımdan birer parçadır.Bu vatan sevgisini sen henüz bütünüyle duyamazsın.Bunu büyüdüğün zaman çok daha iyi anlayacaksın.
    Parçada, aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
    A) Vatanı sevmek için pek çok neden bulunduğuna
    B) Vatan toprağının kutsal olduğuna
    C) Çocukların,vatan sevgisini büyüklerinden daha iyi hissettiğine
    D) İlimizin,dilimizin,arkadaşlarımızın vatanımızdan birer parça olduğuna



    3) Sağ çıkıp günlük savaştan,
    Evin yolunu tutmuşum.
    Yemek yedim,çocuklarım uyudu.
    İniyor üstüme yavaştan
    Allah’ın beyaz bulutu,
    Kederlerimi unutmuşum.
    Behçet NECATİGİL
    Şiire göre,şair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
    A) Bir ailesinin olduğu
    B) Bir işte çalıştığı
    C) Üzüntülerini unuttuğu
    D) Geçim sıkıntısı çektiği
    Türkçenin Tarihi, Orhun Abideleri, Anlatım Bozuklukları, Cümlenin Öğeleri, Yazım ve Noktalama, Türkoloji Makaleleri, Edebiyat Nedir?, Alfabelerimiz, Atasözleri, Bulmacalar, Edebi Sanatlar, Sınav Soruları, Kpss, Oks, Öss, Bunları Biliyor musunuz?, Özlü Sözler, Güzel Sözler, Türkçe, Edebiyat, Masallar, Destanlar, Astroloji, Roman Özetleri



    4) Rahmetle anarım anacığımı.Böylelerini gördükçe:”Doktorluğun,mühendisliğin,avukatlığın,şo förlüğün,şu ya da bu mesleğin okulu var;adamlığın okulu yok ki!”derdi.
    Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yazarın annesini çok sevdiği
    B) Doktor ve mühendis olmanın çok zor olduğu
    C) Saygısız kişilerin insanları huzursuz ettiği
    D) Adam olmanın hiç de kolay bir iş olmadığı

    5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?
    A) Gönül alıcı birsöz, yazı kışa çevirir.
    B) Kaplana binen için iniş yoktur.
    C) Gözü tok adam hiç bir zaman iflas etmez.
    D) Vaatler ülkesinde insan açlıkdan ölür.


    6) -Ne var söyle bakayım( ) diye çağırdı.
    -Sarışın Yörük( )
    -Efendim, babam size şu yoğurdu gönderdi,dedi.
    -Niçin?
    -Şey( )
    -Ben yoğurt filan ısmarlamadım.
    Yukarıdaki cümlede parantezle boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri gelmelidir?
    A) (!) , (,) , (?) B) (,) ,(,) ,(,)
    C) (,) ,( ,(…) D) (!) ,(.) ,(?)



    7) ”Her insan ,herkes karşısında ,her şeyden sorumludur.”cümlesindeki zamirle aynı türde olanı hangi cümlede kullanılmıştır?
    A) Sırrını açıklayan kimselerden uzak dur.
    B) Dil ile düğümlenen diş ile çözülmez.
    C) Her insan sırdaş olmaz.
    D) Sorumluluk duygusu olan kızmamalıdır



    8) Hangi seçenekteki fiillerin tamamı birleşik zamanlıdır?
    A) Almalıydın,verecek miydin,bırakıvermiş
    B) Götürmedi,alacaktım,dinleyecekmiş
    C) Çalışır mıydı,gitmeyiveriyordu,düşünecektim
    D) Parçalamadık,çalışabildin mi,kazıyormuş



    9) I.Yalnız kimselere her zaman sahip çıkmalıyız.
    II.İş yerinde yalnız bir bilgisayar var.
    III.Dışarıda oyna,yalnız önce giysilerini değiştir.
    IV.Başarısızlıktan yalnız beni sorumlu tutamazsın!
    “Yalnız”sözcüğü, yukarıdaki cümlelerin hangilerinde edat görevinde kullanılmıştır?
    A) II.ve IV. B) II. Ve III.
    C) I.,II.ve III. D) I. Ve II



    10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır?
    A) Tilki, iki kez tuzağa düşmez.
    B) İnsan kendi kazdığı kuyuya düşer.
    C) Dikenler arasında güller yetişir.
    D) İyi pazarda çürük ürün satılmaz.



    Cevaplar :

    | 1)D | 2)C | 3)D | 4)D | 5)B |
    | 6)C | 7)A | 8)C | 9)A | 10)D |

  3. #3
    yazarcizer
    Guest

    Standart



    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir yoktur? A) Bu soruyu size sormak isterim.
    B) Benim anladığım bu değildi.
    C) Bu sorularda bize yardımcı olabilir misiniz?
    D) Bu şair çok sevilir.
    2. “O” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri olarak kullanılmıştır? A) O arkadaşlarımı nasıl unuturum.
    B) Onun yüzünü bir kere daha görebilsem.
    C) O benim en değerli elbisemdir.
    D) Bize gelenler o çocuğu tanımadılar.




    3. Aşağıdaki dizelerde geçen ikilemelerden hangisi sıfat olarak kullanılmıştır?
    A) Ahmet arkadaşını sık sık azarlıyordu.
    B) Onun gözleri yavaş yavaş dolmaya başladı.
    C) Zorluklar karşısında kolay kolay pes etmiyordu.
    D) Bahçemizde çeşit çeşit çiçekler vardı.




    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat kullanılmamıştır?
    A) Onunla tatlı tatlı konuştuk.
    B) Amcam bu kötü durumdan kurtuldu.
    C) Bu mahallede kiralık ev bulmazsınız
    D) Herkes bu kötü durumdan kurtuldu.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf yoktur?
    A) Bu tür hikayeleri pek sevmem
    B) Aşağı inince onu görürsün.
    C) Bugün okula gidemedim.
    D) Sana büyük bir iş düşmektedir



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum zarfı yoktur?
    A) Onlarla olan arkadaşlığımı tamamen kesiyorum.
    B) Elbiselerini odaya gelişigüzel atıvermişti.
    C) Bana lütfen bu şekilde bakma.
    D) Yukarı çıktığında babaannene de uğra.




    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” sözcüğü edat görevinde kullanılmıştır?
    A) Buraya gelmesiyle gitmesi bir oldu.
    B) Bu konuyu Zeynep’le Hatice tartışacak.
    C) Öğretmenin göreviyle müdürün görevi farklıdır
    D) Bu gece seyahate otobüsle gideceğim




    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanılmamıştır?
    A) Bugün hava o kadar güzel ki anlatamam
    B) Buraya Ahmet veya Hasan gelsin.
    C) Bu soruyu yalnız o cevaplayabildi.
    D) Bu söylediklerinizi yaparım; ama bana biraz süre vermeniz şartıyla.




    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem vardır?
    A) Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor
    B) Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer
    C) Bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor
    D) Düşman vatanın bağrına taşımış hançerini




    10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi birleşik zamanlıdır?
    A) Birden benzi sarardı.
    B) Çayırlar, bayırlar bozardı
    C) Harika bir yemek pişirdi.
    D) Bu olayın sırrını ona sorardı

    Cevaplar:

    1) D
    2) C
    3) D
    4) A
    5) D
    6) D
    7) D
    8) C
    9) C
    10) D

Benzer Konular

  1. 8.Sınıf Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları [ LİNKLER ]
    Konuyu Açan: yazarcizer, Forum: Türkçe Öğretmenleri.
    Cevaplar: 16
    Son Mesaj : 01-25-2010, 00:57
  2. 7.Sınıf Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları [ METİN ]
    Konuyu Açan: yazarcizer, Forum: Türkçe Öğretmenleri.
    Cevaplar: 20
    Son Mesaj : 01-23-2010, 22:30
  3. 7.Sınıf Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları [ LİNKLER ]
    Konuyu Açan: yazarcizer, Forum: Türkçe Öğretmenleri.
    Cevaplar: 31
    Son Mesaj : 01-22-2010, 22:04
  4. 6.Sınıf Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları [ LİNKLER ]
    Konuyu Açan: yazarcizer, Forum: Türkçe Öğretmenleri.
    Cevaplar: 15
    Son Mesaj : 01-22-2010, 17:15
  5. 6.Sınıf Türkçe Dersi Yazılı ve Sınav Soruları [ METİN ]
    Konuyu Açan: yazarcizer, Forum: Türkçe Öğretmenleri.
    Cevaplar: 19
    Son Mesaj : 01-20-2010, 23:06

Yetkileriniz

  • Konu açma yetkiniz yok.
  • Cevap yazma yetkiniz yok.
  • Eklenti yükleme yetkiniz yok.
  • Mesajınızı değiştirme yetkiniz yok.
  •  
Sitede bulunan linklerin tamamı kopya olup, site sahibiyle ilişkili değildir.Linklerden Ekleyen Kişi Sorumludur. Bu dosyalar size tanıtım amaçlı sunulmaktadır ve site bünyesinde hiçbir dosya bulunmamaktadır. Dosyaları bilgisayarınızda 24 saatten fazla tutmanız T.C. yasalarına göre suç sayılır. Dosyalar tanıtım amaçlı olduğundan hak sahibi şahıs veya şirketin bize mail atması halinde,isteği üzerine tüm dosyaları kaldırılır.
RSS Eğitim Haberleri  performans Ödevleri   otobiyografi örnekleri  okul   edisonun hayatı  alexander graham bell hayatı 
1.Sınıf  2.Sınıf  3.Sınıf  4.sınıf  5.sınıf