Cumhurbaşkanı Gül, her ikisi de türban imzacısı olan iki ismi rektör olarak atadı. Daha önce de aynı listeden atamalar yapan Gül, profesörlüğü tartışmalı olan bir ismi bile atayabilmesindeki rahatlık dikkat çekti.
Rektör atamalarında yeni bir skandala daha imza atıldı. Üniversitelerde yapılan seçimlerde ilk sırada yer alanların atanmaması ve AKP''ye yakınlığı bilinen isimlerin atanması "olağan" bir hal alırken, bu kez yapılan atama bu örnekleri bile geride bıraktı. Seçim öncesinde AKP''li vekillerle üniversitede toplantı yapan ve ünvanı ile ilgili yürütülen soruşturma devam eden Prof. Dr. Hayri Coşkun, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) rektörlüğüne atandı. Kırıkkale Üniversitesi rektörlüğüne ise türbana özgürlük imzacılarından Prof. Dr. Ekrem Yıldız atandı.
Ünvanı soruşturuluyor "Detay Gazetesi"nin haberine göre, AİBÜ rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Hayri Coşkun''un akademik ünvanı ile ilgili bir soruşturma devam ediyor. Gazetenin haberine göre, YÖK''ten, isminin açıklanmamasını isteyen bir yetkili, Hayri Coşkun hakkında bir soruşturma dosyası olduğunu belirterek dosyanın hazırlık aşamasında “Hayri Coşkun’un Profesörlük kadrosunu alırken oluşan Jüri raporlarında bir sıkıntı olduğunu ve Hayri Coşkun’un bilerek hata yaptığı tespit edilmiştir” şeklinde bir rapor düzenlendiğini belirterek konunun YÖK Hukuk Müşavirliği tarafından incelendiğini belirtti. YÖK Basın Müşaviri Nuraydın Arıkan ise “Bir soruşturma olmadığını söyleyemem, ülkemizde soruşturma geçiren herkesi suçlu konumuna düşürüyoruz, soruşturma neticelendiğinde daha detaylı bilgi verilmesi mümkün olacaktır” diyerek soruşturmayı doğrulamış oldu.
Prof. Dr. Coşkun''un avukatı tarafından bu habere yanıt olarak gönderilen açıklamada ise soruşturma reddedilmezken, soruşturmadan bahsedilerek Prof. Dr. Coşkun''un suçlanmasının yanlış olduğuna dikkat çekildi.
AKP''li vekiller ve il başkanı ile toplantı İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, rektörlük seçimlerine siyasetin karışması üzerine YÖK sıralaması henüz belli olmadan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül''e mektup yazmıştı. Rektörlük seçimlerinde vakfın tarafsız kalacağını ve hiçbir adayı desteklemediklerini açıkladıklarını kaydeden Ahmet Baysal, "Siyasetin üniversiteye karışmamasını istedik. Vakıf olarak biz ''Bu aday iyidir, şunun yanındayız'' demedik. Tarafsız kalmak için bu gayretleri sarf ederken, üniversite içinde AKP il başkanı ve iki AKP Bolu milletvekili rektör adayı Prof. Dr. Hayri Coşkun ile destek anlamında bir toplantı yapıldı" dedi.
Toplantıdan duyduğu rahatsızlığı AKP''li Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz''a “Sizin iki milletvekiliniz ve il başkanınız böyle bir toplantı yapmış. Bu doğru olmaz” şeklinde ilettiğini belirten Baysal, Yılmaz''ın kendisine “Haklısınız, ben kendilerini ikaz ederim” diye karşılık verdiğini söyledi.
Kırıkkale''de tanıdık isim Kırıkkale Üniversitesi rektörlüğüne de yine türban imzacılarından Prof. Dr. Ekrem Yıldız atandı. Prof Dr. Yıldız, Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu üyesi ve Merkez Bankası Denetleme Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürüyor.
Sıra da değişti Üniversitelerde yapılan rektörlük seçimlerindeki sıralamalara riayet edilmemesi artık gelenek haline geldi. Kırıkkale Üniversitesi seçimlerinde en yüksek oyu alan mevcut Rektör Prof. Ahmet Murat Çakmak’ı (167 oy) Cumhurbaşkanı''na sunulan listede ikinci sıraya gerileten YÖK, seçimin ikincisi Prof. Dr. Ekrem Yıldız’ı (126 oy) birinci sıraya kaydırmıştı.
Benzer bir tablo Abant İzzet Baysal Üniversitesi için de yaşandı. YÖK Genel Kurulu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi seçimlerinde en yüksek oyu alan mevcut rektör Prof. Dr. Atilla Kılıç’ı, (171 oy) rektör adayları listesinde üçüncü sıraya, oy dağılımında ikinci olan Prof. Hayri Coşkun’u (129 oy) ilk sıraya yerleştirdi. (soL - Haber Merkezi) http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/rektor-atamalarinda-skandallar-bitmiyor-haberi-23699